Vi spurte Autorisert Finansrådgiver Sveinung Soterud om råd.

Hva anbefaler du våre kunder å gjøre?

Det er både fordeler og ulemper med å ha et billån med pant i boligen. Fordelen er at et boliglån stort sett har lavere rente enn et billån. Er du lavt belånt på boliglån og i tillegg øker beløpet du betaler inn hver måned på boliglånet, tilsvarende nedbetalingen på et billån er det en god løsning. 

Obs obs!

Det en må huske, er dersom en beholder samme løpetid på boliglånet klarer en ikke å betale ned bilen like raskt som den faller i verdi. Det vil si at du ender opp med å betale ned på en bil du ikke lengre har, i mange år etter du har byttet bil.

En annen ulempe med å bake bil inn i boliglånet er at dette tar av den ledige egenkapitalen* du har i boligen. Banken har ikke anledning til å låne ut mer en 85 % av boligens verdi. Et bilkjøp kan da gå på bekostninger av andre planer som oppussing eller andre uforutsette hendelser som gjør at en ønsker å låne opp boliglånet.

* Egenkapital er kort fortalt penger du har spart selv, som for eksempel ved at boligen din har økt i verdi!

Kan en gjøre endringer senere, om en "angrer" seg?

Det er ikke mulig å ta opp lån med pant i bil på annet enn på kjøpstidspunkt, så har du en belåning på bolig rundt 70 % enn høyere, tenk deg om og ta gjerne en prat med en rådgiver hos oss for å finne en løsning som passer for deg. (linker til ansatte side på nett)

Hvilke låne muligheter til kjøp av bil, finnes i Sparebanken DIN?

Vi har et godt samarbeid med Brage Finans. Her tilbyr vi gunstige lån til bil, båt og campingbil. Har og spesielt gode tilbud på grønt billån. Ta kontakt med rådgiveren din, så skal du få et godt tilbud på både finansiering og forsikring av din nye bil eller båt.