Vi spurte vår egen fagansvarlig på sparing og plassering, Vegard Hauk Bjerkeli om råd.

Hvilke råd vil du gi til de som er bekymret med tanke på økonomien? 

- Det er aldri noe godt å bekymre seg for økonomien. Et godt første råd er skaffe seg en god oversikt.
Start med det du får inn på konto hver måned. Deretter skriv ned faste utgifter hver måned; bolig, forsikring, bil, SFO, Barnehage, Mobil, Internett, Strøm etc.

«Lommetyvene» 

- Når du har skaffet deg oversikten over de store faste utgiftene som du vet kommer hver måned, ta en nøye gjennomgang av kontoen en gang til, se hvilke små summer som kanskje «forsvinner» ut av konto eller «lomma» om du vil, med jevne mellomrom hver måned. Det være seg Take-Away, kaffe, snacks, ulike abonnementer, spill etc.

Korona situasjonen har også ført til at mange har noe ekstra å «rutte med», de er i jobb, rentene er lave, og er i en situasjon hvor de kan spare mer. Eller bruker de pengene annerledes?

- Da Norge stengte ned i fjor, grunnet korona, så var det en ny og ukjent situasjon for alle. Det meste stengte ned, og det en hadde planlagt ble enten avbestilt eller måtte utsettes. På kort tid merket man at de var mer penger igjen på konto i slutten av måneden enn det man var vant med. 
- Sommeren 2020 så vi at båt- og hyttemarkedet eksploderte. Sportsbutikkene gikk tomme for utstyr. Alle skulle pusse opp i hus og hage, og Norgesferien ble gjennomført med bil og i campingvogn.

Skaff deg en bufferkonto

Renten vil gå opp igjen og utgiftene vil øke. Uforutsette utgifter dukker opp, redusert inntekt i en periode, bilen må på verksted, vaskemaskinen ryker eller dressen må byttes ut. En generell anbefaling er å ha 2-3 brutto månedslønner stående på en bufferkonto, som du kan lene deg til, om det plutselig dukker opp noe, for det tror jeg de fleste kjenner seg igjen i, at det gjør det.

Spare i fond

Har du større planer der fremme, tenker langsiktig, da kan det være lurt å se på fondssparing som et godt alternativ. Mange av våre kunder i banken har enten startet å spare, eller valgt å spare mer under koronatiden. En liten sum i måneden kan bli betydelig sum i framtiden.

Har du spørsmål om økonomi og sparing?

Ta kontakt med din rådgiver eller send oss en forespørsel på e-post, så tar vi kontakt med deg.